четвъртък, 7 април 2011 г.

Google финансира подводна електрическа мрежа

Google финансира подводна електрическа мрежа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Онлайн компанията Google влезе с 37,5-процентов дял в изграждането на революционна мрежа за пренос на електричество от океански комплекс с вятърни централи, съобщава CNN.
Проектът за захранване със зелена енергия на голяма част от американското източно крайбрежие все още е в начална фаза, но практическият му старт може да бъде поставен в рамките на следващите 12 месеца.

С начало в южна Вирджиния и край в северен Ню Джърси, мрежата с капацитет 6000 мегавата ще бъде разположена на океанското дъно на 15-30 километра от брега.

Инициативата има за цел да стимулира инвестициите в конструирането на вятърни електроцентрали в океана край Атлантическото крайбрежие на САЩ.
Предимствата в сравнение с наземните централи от този тип са най-вече по-постоянните и по-силни ветрове. Но също така отдалеченото разстояние от населени места.

Изграждането и поддръжката обаче са доста по-скъпи и неслучайно няма нито една отдалечена от сушата вятърна електроцентрала, направена с търговска цел. Другият основен проблем е липсата на мрежа за пренос на произведената електроенергия.

Сега от Google са се заели с премахването на поне една от пречките.

Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар