четвъртък, 7 април 2011 г.

"Отрова" стои в зараждането на човешкия живот



Животът на планетата е възможно да се е зародил благодарение на веществото формалдехид, което се счита за отрова, смятат американски учени, пише електронното издание Нюз.Ру.

Специалисти от Геофизическата лаборатория при Научния институт Карнеги във Вашингтон, които са изучавали метеоритите, съдържащи въглерод, като ключ към разгадаването на източниците на възникване на органичните съединения на земята, са достигнали до хипотези, че в основата на молекулите на органичните съединения лежи именно формалдехидът.

За да установят дали това вещество играе някаква роля, изследователите са провели експеримент. В резултат на това те са получили съединение, което има общи черти с онова, което е било намерено в хондритните метеорити - като образец те дават кометата 81P/Wild 2, както и частици прах от комети и астероиди.

Според учените вероятно ние дължим нашето съществуване на междузвезден формалдехид. Но най-парадоксалното е в това, че отровният химикал е несъвместим с живота, в чието създаване е взел участие.

Според учения Джордж Коди обаче молекулата на формалдехида се състои от атоми въглерод, кислород и водород.

Според заключението им най-вероятно формалдехидът е станал основен източник за въглерода, намерен в състава на простите небесни тела в Слънчевата система.

източник: news.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар