четвъртък, 7 април 2011 г.

Слънчеви батерии на Луната ще изпращат енергия на Земята

Учени от Института по физика на полупроводниците към Сибирското отделение на Руската академия на науките и от университета на Хюстън (САЩ) работят над съвместен проект за монтиране на слънчеви батерии на големи площи на Луната.

Натрупаната в тях слънчева енергия ще бъде изпращана на Земята, съобщи пред журналисти директорът на института Олег Пчеляков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Пчеляков разказа, че слънчевите батерии, които ще работят на Луната, ще бъдат изработени от още несъществуващ материал – специални полупроводникови кристали. За производството му специалистите от двете страни ще създадат вакуумна лаборатория.

Слънчевата енергия ще бъде изпращана от Луната на Земята с помощта на лазери. "Енергията ще се предава на Земята по лазерни лъчи, за което ще е нужна фокусираща система. А на Земята тази енергия ще трябва да бъде разфокусирана, за да не нанесе вреда на животни, растения и насекоми",  обясни Пчеляков.

Преимуществото на Луната да се изграждат цели полета със слънчеви батерии е в това, че там няма прах и облаци, казват специалистите.

"По мое мнение това е бъдещето на цялата слънчева енергетика" - твърди Пчеляков. Засега обаче той не се наема да каже кога ще се повят първите подобни полета на Луната.

източник: Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар