петък, 8 април 2011 г.

Развлекателните сайтове са полезни на работа

Забраната за развлекателни сайтове по време на работа е напълно безполезна, показва ново проучване. Работодателите често смятат, че развлекателните сайтове в интернет пречат на концентрацията на служителите и за това ги забраняват. В действителност обаче ограниченията водят до обратния резултат, съобщи БГНЕС.
Учени от университета в Копенхаген провели експеримент, като разделили участниците в две групи. На едната било пуснато забавно видео, а другата половина от доброволци продължили с обичайните си задължения. През цялото време втората група чувала смеха на колегите си от съседната стая. След това двете групи били събрани, за да изгледат заедно друго видео, в което хора си подхвърляли топка, а накрая участниците били помолени да посочат колко пъти героите във видеото си прехвърлили топката.
Резултатите показват, че служителите от първата група, които гледали смешен клип, дали повече верни отговори от "трудолюбивите" си колеги. Учените стигнали до заключението, че развлекателните сайтове в мрежата стимулират умствената дейност и подобряват ефективността на работа.


Източник: News.dir.bg

Конспирация: Климатично оръжие разстърсило Япония

Земетресенията са предизвикани от олигарси, твърди канадски журналист
Любителите на конспирации имат чудесен подарък в YouTube. Видео клип, качен на 21 март, ни представя сценарий, при който опустошителното земетресение в Япония е било предизвикано от американски и европейски олигарси. Клипът започва с интервю от 2007 година на канадския журналист Бенджамин Фулфорд с финансовия министър на Япония - Хейзо Таканака. Фулфорд пита министъра защо предава японската финансова система в ръцете на група американски и европейски олигарси. Отговорът на Таканака бил шокиращ: Япония е била заплашена с машина за земетресения... Прокарва се версията, че йоносферното климатично оръжие ХААРП е предизвикало чудовищните земетресения в Япония в близост до ядрените централи на страната. ХААРП е огромна антена, която излъчва радиочестотна енергия в горната част на атмосферата. «Правят го, като изстрелват микровълна от милиард вата в йоносферата, която е част от атмосферата”, твърди журналистът. Вълната повдига йоносферата в космоса и след това рикошира. Начинът, по който рикошира, може да предизвика земетресение, според Фулфорд. Същата машина може да нагорещи подземните води и да предизвика земетресение. «Тези хора” имат също възможност да предизвикват циклони и цунамита, като нагреят област от атмосферата и я накарат да се движи. Фулфорд твърди още, че «големият шеф” на групата е Джордж Буш - старши. Тази информация журналистът получил от член на криминалната японска организация Инагава. Чрез климатичните оръжия непокорни правителства в различни държави били принуждавани да взимат едни или други решения в интерес на САЩ.

Източник: TechNews.bg

Opera 11.10 Build 2083

Сърфирайте в Интернет по-сигурно, по-бързо и по най-лесния начин. Най-пълнофункционалният и мощен интернет инструмент, Opera, включва Рop-Up блокиране, табово браузване, интегрирано търсене и допълнителни функции като вградена e-mail програма, RSS новини и IRC чат. Само с няколко кликвания на мишката имате възможност да настроите външния вид на Opera според нуждите си. Ако до сега не сте използвали Opera, лесно можете да се преориентирате към нея, тя ще импортира bookmark-ите, контактите и кореспонденцията от досегашния Ви браузър.

Opera е една много привлекателна алтернатива на Internet Explorer и Mozilla Firefox. Видимо по-бърз, с различен интерфейс, вграден пощенски клиент и богати възможности за настройка. Новите прозорци се отварят като tab бутони, което го прави доста по-компактен.

Opera разполага с чудесна машина за рендиране, e-mail клиент, удобен интерфейс (включително и на български), възможност за гласови команди, RSS новини, IRC чат, поддръжка на торенти и много други. Лиценз: Безплатен (Freeware).

източник: kaldata.com

четвъртък, 7 април 2011 г.

"Отрова" стои в зараждането на човешкия живот



Животът на планетата е възможно да се е зародил благодарение на веществото формалдехид, което се счита за отрова, смятат американски учени, пише електронното издание Нюз.Ру.

Специалисти от Геофизическата лаборатория при Научния институт Карнеги във Вашингтон, които са изучавали метеоритите, съдържащи въглерод, като ключ към разгадаването на източниците на възникване на органичните съединения на земята, са достигнали до хипотези, че в основата на молекулите на органичните съединения лежи именно формалдехидът.

За да установят дали това вещество играе някаква роля, изследователите са провели експеримент. В резултат на това те са получили съединение, което има общи черти с онова, което е било намерено в хондритните метеорити - като образец те дават кометата 81P/Wild 2, както и частици прах от комети и астероиди.

Според учените вероятно ние дължим нашето съществуване на междузвезден формалдехид. Но най-парадоксалното е в това, че отровният химикал е несъвместим с живота, в чието създаване е взел участие.

Според учения Джордж Коди обаче молекулата на формалдехида се състои от атоми въглерод, кислород и водород.

Според заключението им най-вероятно формалдехидът е станал основен източник за въглерода, намерен в състава на простите небесни тела в Слънчевата система.

източник: news.bg

Телефон, който може да се носи на китката и черпи енергия от Слънцето

Като че ли повечето производители на мобилни телефони напоследък са съсредоточили усилията си към създаването на гъвкави продукти. Ето и поредният такъв концептуален апарат. Името му, съвсем логично, е FlexMobile. Той може да се сгъва под ъгъл от 30 градуса и да се носи като гривна на ръката. Притежава необичайна клавиатура - тя може да се завърта както хоризонтално, така и вертикално.
Цялото устройство е покрито със слънчеви панели, чрез които апаратът черпи енергия от Слънцето. Цялостното зареждане на телефона отнема 5 часа.

източник: vesti.bg

YouTube плаща 100 милиона долара за създаването на оригинални клипове


Информационният гигант Google планира големи промени в своя видеопортал YouTube. Те ще включват голяма инвестиция в оригинално съдържание и пълна промяна на началната страница и на начина, по който е организирано съдържанието, предава Mashable, цитирайки вестник Wall Street Journal.

Целта на голямата промяна е да бъдат задоволени желанията на потребителите, които очакват любимият им сайт да следва тенденциите при развитието на мултимедията в интернет. Промените ще опитат да поставят YouTube в директна конкуренция с ефирната и кабелната телевизия. Ще бъдат обособени специални канали, които да се доближават максимално до телевизионните.

Налице ще има поне 20 канала от новия тип, които ще бъдат захранвани само с професионално съдържание, в което YouTube ще направи инвестиция от 100 милиона долара. Сайтът и в момента е водещ на световния пазар, но след промените ще затвърди допълнително абсолютната си хегемония. Няма конкурент на YouTube, който да може да извади подобна сума пари и да я вложи в собствени оригинални клипове.

Сред специалните канали ще има и такива, които са генерирани от клипове на потребители.

Google опитва да вкара повече качествено съдържание във видеопортала за да може да привлече парите на рекламодателите. Проблемът е, че компанията не иска да плаща високите такси, които са необходими за откупуването на права за филми и телевизионни предавания. Поради тази причина е взето решение усилията да се насочат към собствено уникално съдържание.

Преди по-малко от месец стана ясно, че YouTube ще вложи един милион долара за да финансира най-перспективните си звезди, които произвеждат популярни и авторски клипове.

източник: kaldata.com

Слънчеви батерии на Луната ще изпращат енергия на Земята

Учени от Института по физика на полупроводниците към Сибирското отделение на Руската академия на науките и от университета на Хюстън (САЩ) работят над съвместен проект за монтиране на слънчеви батерии на големи площи на Луната.

Натрупаната в тях слънчева енергия ще бъде изпращана на Земята, съобщи пред журналисти директорът на института Олег Пчеляков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Пчеляков разказа, че слънчевите батерии, които ще работят на Луната, ще бъдат изработени от още несъществуващ материал – специални полупроводникови кристали. За производството му специалистите от двете страни ще създадат вакуумна лаборатория.

Слънчевата енергия ще бъде изпращана от Луната на Земята с помощта на лазери. "Енергията ще се предава на Земята по лазерни лъчи, за което ще е нужна фокусираща система. А на Земята тази енергия ще трябва да бъде разфокусирана, за да не нанесе вреда на животни, растения и насекоми",  обясни Пчеляков.

Преимуществото на Луната да се изграждат цели полета със слънчеви батерии е в това, че там няма прах и облаци, казват специалистите.

"По мое мнение това е бъдещето на цялата слънчева енергетика" - твърди Пчеляков. Засега обаче той не се наема да каже кога ще се повят първите подобни полета на Луната.

източник: Dnes.bg

Google финансира подводна електрическа мрежа

Google финансира подводна електрическа мрежа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Онлайн компанията Google влезе с 37,5-процентов дял в изграждането на революционна мрежа за пренос на електричество от океански комплекс с вятърни централи, съобщава CNN.
Проектът за захранване със зелена енергия на голяма част от американското източно крайбрежие все още е в начална фаза, но практическият му старт може да бъде поставен в рамките на следващите 12 месеца.

С начало в южна Вирджиния и край в северен Ню Джърси, мрежата с капацитет 6000 мегавата ще бъде разположена на океанското дъно на 15-30 километра от брега.

Инициативата има за цел да стимулира инвестициите в конструирането на вятърни електроцентрали в океана край Атлантическото крайбрежие на САЩ.
Предимствата в сравнение с наземните централи от този тип са най-вече по-постоянните и по-силни ветрове. Но също така отдалеченото разстояние от населени места.

Изграждането и поддръжката обаче са доста по-скъпи и неслучайно няма нито една отдалечена от сушата вятърна електроцентрала, направена с търговска цел. Другият основен проблем е липсата на мрежа за пренос на произведената електроенергия.

Сега от Google са се заели с премахването на поне една от пречките.

Dnes.bg

Небесният град, плаващ в Космоса

През януари 1995 г. германски астрономическа вестник публикува кратко съобщение, на което реагираха незабавно всички научни, религиозни и популярни издания на планетата . Всеки издател насочи вниманието на своите читатели към напълно различни аспекти на съобщението, но се свеждат до едно: във Вселената е открит дома на Бога.
На 26-ти декември, 1994 година в  НАСА се вдига страшно голям шум. След дешифрирането на серия от снимки, предавани от телескопа Хъбъл, на тях ясно се вижда огромен бял град, плаващ в пространството.
Представители на НАСА не успяват много бързо да блокират достъпа до уеб сървъра на телескопа, който включва всички снимки от Хъбъл за изучаване от различни астрономически лаборатории. По този начин за кратко време- в продължение на няколко минути те са достъпни за потребителите на световната мрежа.
Все пак какво астрономите виждат на тези невероятни снимки?

      

В навечерието на второто хилядолетие американски учени са направили едно от най-сензационните открития, които изцяло променят вижданията за живота в Космоса. Благодарение на космическия телескоп Хъбъл, собтвеност на НАСА, е заснето съществуването на огромен бял град, реещ се в космическото пространство. За кратък период от време тези записи са били достъпни за всички потребители на глобалната мрежа, но веднага щом изследователите са установили за каква находка става дума, те са спрели изцяло достъпа до свалената от Хъбъл информация.
Какво обаче стои зад това откритие – съществуването на цяла една галактика от извънземни или това, за което мнозина любители на космическите мистерии само са мечтали да съзрят – 
Градът на Бога?




Първоначално на свалените от сървъра на телескопа снимки се забелязва мъглявина. Петно с неясни очертания, което обаче буди интерес у професор Кен Уилсън, който се заема с това да проучи какво точно се крие зад мъгливото петно. Любопитството му е продиктувано от това, че няма научно обяснение, което може да определи появата на подобно образувание на снимките. Когато повторно Хъбъл в максимална резолюция е насочен към този участък от 
Космоса, в който се смята, че е направена снимката, обективът на телескопа улавя необикновеното изображение – нещо между Лапута, „летящия остров” на Суифт и град на бъдещето, сътворен от научната фантастика. Нещо, което никой не може да обясни, защото аналог за него не съществува.




И въпреки че пред учените все още стои загадката какво точно се крие зад тези уловени от телескопа изображения, по-авантюристично мислещите любители на космическите мистерии са убедени, че това е Градът на Бог.
Това определено е изкуствен обект в галактически мащаби. Възможно е градът, открит от Хъбъл на Коледа в края на ХХ век, да е именно такава инженерна конструкция на изключително мощна извънземна цивилизация.Размерът на града е зашеметяващ. Не са известни небесни обекта, които да са в състояние да се конкурират с този гигант. Земята спрямо този град е само една песъчинка в пространство.
Накъде се движи – и придвижва ли се този гигант? Компютърен анализ на серията от снимки, получени с Хъбъл показват, че движението на града като цяло съвпада с движението на околните галактики. Тоест, по отношение на Земята всичко съвпада с Теория за Големия взрив. Галактите се разбягват, червеното отместване се увеличава с увеличаване на разстоянието, неотклонявайки се от общата теория.
Обемно движещите се снимки ясно показват, че галактиките се разбягват, но именно от тази част на Вселената, в която е Градът. С други думи, всички галактики, включително нашата са излезли  от тази точка на пространството, и именно около Града е ротацията на вселената. Следователно, първата теория за града като Домът на Бога, се оказва необичайно успешна и близо до истината.

През януари 1995 г. германски астрономическа вестник публикува кратко съобщение, на което реагираха незабавно всички научни, религиозни и популярни издания на планетата . Всеки издател насочи вниманието на своите читатели към напълно различни аспекти на съобщението, но се свеждат до едно: във Вселената е открит дома на Бога.
На 26-ти декември, 1994 година в  НАСА се вдига страшно голям шум. След дешифрирането на серия от снимки, предавани от телескопа Хъбъл, на тях ясно се вижда огромен бял град, плаващ в пространството.
Представители на НАСА не успяват много бързо да блокират достъпа до уеб сървъра на телескопа, който включва всички снимки от Хъбъл за изучаване от различни астрономически лаборатории. По този начин за кратко време- в продължение на няколко минути те са достъпни за потребителите на световната мрежа.
Все пак какво астрономите виждат на тези невероятни снимки?

      

В навечерието на второто хилядолетие американски учени са направили едно от най-сензационните открития, които изцяло променят вижданията за живота в Космоса. Благодарение на космическия телескоп Хъбъл, собтвеност на НАСА, е заснето съществуването на огромен бял град, реещ се в космическото пространство. За кратък период от време тези записи са били достъпни за всички потребители на глобалната мрежа, но веднага щом изследователите са установили за каква находка става дума, те са спрели изцяло достъпа до свалената от Хъбъл информация.
Какво обаче стои зад това откритие – съществуването на цяла една галактика от извънземни или това, за което мнозина любители на космическите мистерии само са мечтали да съзрят – 
Градът на Бога?




Първоначално на свалените от сървъра на телескопа снимки се забелязва мъглявина. Петно с неясни очертания, което обаче буди интерес у професор Кен Уилсън, който се заема с това да проучи какво точно се крие зад мъгливото петно. Любопитството му е продиктувано от това, че няма научно обяснение, което може да определи появата на подобно образувание на снимките. Когато повторно Хъбъл в максимална резолюция е насочен към този участък от 
Космоса, в който се смята, че е направена снимката, обективът на телескопа улавя необикновеното изображение – нещо между Лапута, „летящия остров” на Суифт и град на бъдещето, сътворен от научната фантастика. Нещо, което никой не може да обясни, защото аналог за него не съществува.




И въпреки че пред учените все още стои загадката какво точно се крие зад тези уловени от телескопа изображения, по-авантюристично мислещите любители на космическите мистерии са убедени, че това е Градът на Бог.
Това определено е изкуствен обект в галактически мащаби. Възможно е градът, открит от Хъбъл на Коледа в края на ХХ век, да е именно такава инженерна конструкция на изключително мощна извънземна цивилизация.Размерът на града е зашеметяващ. Не са известни небесни обекта, които да са в състояние да се конкурират с този гигант. Земята спрямо този град е само една песъчинка в пространство.
Накъде се движи – и придвижва ли се този гигант? Компютърен анализ на серията от снимки, получени с Хъбъл показват, че движението на града като цяло съвпада с движението на околните галактики. Тоест, по отношение на Земята всичко съвпада с Теория за Големия взрив. Галактите се разбягват, червеното отместване се увеличава с увеличаване на разстоянието, неотклонявайки се от общата теория.
Обемно движещите се снимки ясно показват, че галактиките се разбягват, но именно от тази част на Вселената, в която е Градът. С други думи, всички галактики, включително нашата са излезли  от тази точка на пространството, и именно около Града е ротацията на вселената. Следователно, първата теория за града като Домът на Бога, се оказва необичайно успешна и близо до истината.





Нов WordPress

В мрежата вече е достъпна версия 3.1.1 на скрипта за създаване на блогове Wordpress. Новата версия беше очаквана с нетърпение от потребителите, тъй като основните промени в нея са свързани с подобряването на сигурността. Оправени са и много от по-обикновените бъгове, предаде Mashable.

WordPress е безплатен скрипт, с който хората могат да създават свои блогове. С негова помощ често се създават и много други типове сайтове. Благодарение на множеството разширения на функционалността, разработени от трети лица и компании, WordPress може да бъде използван за създаването на новинарски сайтове, места за пускане на обяви, онлайн магазини и още. WordPress е една от най-популярните готови платформи за създаване на интернет сайтове. Отличава се с изключително интуитивното си управление, което го прави още по-достъпен.

Ето някои от ключовите новости в новата версия:

- подобрена е сигурността при качване на мултимедия
- производителността също е усъвършенствана
- оправена е поддръжката на IIS6
- оправени са някои проблеми с пермалинковете
- направени са промени с цел избягване на несъвместимостта с някои плъгини

Предишната версия WordPress 3.1 беше пусната през месец февруари и постигна впечатляващите 4.5 милиона изтегляния. Дори на потребителите, които нямат никакви проблеми при използването на старата версия се препоръчва да направят ъпгрейд към новата, тъй като в нея екипът по сигурността на WordPress е закърпил три важни проблема със сигурността.

Обновяването до най-новата версия може да се извърши автоматично с вградения инструмент, който може да бъде намерен в администраторския панел на всеки сайт, който е базиран на WordPress.

Естуарите могат да осигурят 13% от световната електроенергия

Районите, където се смесват прясна и солена вода, са постоянен източник на възобновяема енергия

Речните устия, вливащи се морета и океани, могат да произведат 13% от електроенергията, необходима на света за една година, твърдят учени от Станфордския университет. Според изследователите, естуарите имат потенциал за производство на два теравата електроенергия годишно, пише GreenTech.bg.
 
При дифундиране на речна вода в солена морска вода се наблюдава известно повишаване на температурата, т.е. отделяне на топлина. Тази енергия, естествено, може да се използва за производство на така необходимата на света електроенергия

 
Учените смятат, че районите, където се смесват прясна и солена вода, могат да се разглеждат като постоянен източник на възобновяема енергия. Твърдението се базира на факта, че при дифундиране на речна вода в солена морска вода се наблюдава известно повишаване на температурата, т.е. отделяне на топлина. Тази енергия, естествено, може да се използва за производство на така необходимата на света електроенергия.

В момента изследователите работят над система за получаване на електроенергия от движещата се вода, но не става въпрос за нов тип язовирни хидроелектростанции. И досега природното явление, протичащо в устията на реките, се използва в някои системи, построени на принципа на осмозата. При тях солената вода приема прясната вода през мембрана, което води до повишаване на налягането. Това налягане завърта турбината за производство на електроенергия.

Учените от Станфордския университет обаче предлагат по-съвършен начин за получаване на електричество. Те базират своя процес на принципа на ентропията, при който енергията се създава от смесване на солена и прясна вода по определен начин. Съобщава се, че екипът от Станфорд е разработил система с използване на акумулатор с кристална решетка, направена от манганов двуокис. Благодарение на тази структура, във вътрешното пространство на батерията се създава повърхност с потенциал за генериране на електроенергия.

Новата система има едно сериозно предимство – тя позволява да се събира сол, която може да се преобразува в разтопена сол и да се използва в слънчеви и вятърни електростанции за съхраняване на енергия, както и в пречиствателни съоръжения и при производството на водород.

Системата все още е на много ранен етап на разработка. Но перспективата природно явление да осигури 13% от електроенергията, която светът изразходва за една година, е впечатляваща и вероятно технологията ще намери скоро реализация.

източник: TechNews.bg

Intel въвежда ново поколение сървърни процесори

Фамилиите Xeon E7-8800/4800/2800 подобряват работата с приложения за бизнес анализ и виртуализация в реално време

Intel обяви нова фамилия сървърни процесори, които ускоряват важните изчислителни обработки. Xeon чиповете ще позволяват на ИТ отделите по-добре да управляват среди с висока интензивност на работа с данни чрез нови характеристики за сигурност, надеждност и висока производителност.
 
Intel Xeon E7 се произвежда по 32-нанометрова технология и разполага с до 10 ядра с технология Hyper-Threading  
Фамилиите Xeon E7-8800/4800/2800 градят върху предишното поколение сървърни процесори на Intel, за да подобрят работата с компютърни приложения като бизнес анализ, анализ на данни и виртуализация в реално време. В центровете за данни новите процесори добавят усъвършенствани функции за сигурност.

Чиповете се произвеждат по 32-нанометрова технология, разполагат с до 10 ядра с технология Intel Hyper-Threading и предоставят до 40% по-висока производителност, спрямо серията Xeon 7500, твърди производителят. Същевременно, нова енергоспестяваща характеристика намалява консумацията на от незаетите с работен процес части на чипа.

„Наближава краят на времето, когато ИТ организациите бяха принудени да предлагат скъпи, затворени RISC архитектури за приложения за изключително важни изчислителни дейности”, коментира ролята на новите процесори Кърк Скоугън, вицепрезидент на Intel и генерален директор на Data Center Group. Той подмертава, че Xeon E7 предоставя рекордна производителност с подобрения в сигурността, надеждността и енергийната ефективност.

Новата фамилия включва 18 процесора за дву-, четири- и осемцокълни сървъри, като може да бъде разширена за сървъри с 256 цокъла. Тя поставя също и над 12 световни рекорда по производителност, съобщи Intel. Наблюдава се подобрение от 40% при изпълнение на интензивни изчислителни дейности, при важни приложения в области като научни изследвания и финансови услуги, при които скоростта е от ключова важност. С до 25% е по-висока и производителността при приложения за виртуални машини.

ИТ мениджърите, търсещи по-голяма икономическа ефективност, могат да заменят 18 сървъра с двуядрени процесори със само един сървър, базиран на Xeon E7 процесор. Новите чипове Xeon включват технологията Intel Intelligent Power, която динамично намалява консумацията на енергия в режим на бездействие на чипа, според работното натоварване, докато в същото време осигурява усъвършенствани възможности за управление потреблението на енергия.

За гамата от приложения с интензивни изчисления в т.нар. mission-critical сегмент - от моделиране на климата до анализ на бизнес информация в реално време - Intel предлага 10 усъвършенствани 10-ядрени версии на чипа, водени от E7-8870, E7-4870 и E7-2870, като всички достигат 2.4 GHz с TDP 130 вата.

Компанията обяви също и версия на чипа с нисък волтаж, както и версия с оптимизирана честота. 10-ядреният нисковолтов E7-8867L достига 2.13 GHz с TDP 105W, докато E7-8837 с 8 ядра и оптимизирана честота излиза напред с 2.67 GHz с TDP 130W.

Платформите, базирани на процесорната фамилия Intel Xeon Е7, добавят масив от 2 терабайта памет в 4-цокълна система, която се поддържа от новите процесори. Повечето от тези чипове включват също технологиите Turbo Boost, Hyper-Threading и Virtualization Technology (VT), които могат да увеличат производителността в случай на необходимост, да облекчат извършването на множество операции едновременно и съответно да подобрят надеждността и управляемостта.

Intel въвежда в новата серия и напреднали технологии за сигурност. AES-NI (Intel Advanced Encryption Standard New Instruction) позволява на системите бързо кодиране и декодиране на данни при работа с редица приложения и операции, докато TXT (Intel Trusted Execution Technology) създава сигурна платформа при стартиране чрез защита на приложенията от злонамерени заплахи.

Взети заедно тези функции за сигурност могат да осигурят по-надеждна защита на виртуализираните среди при стартиране, мигриране или в състояние на покой, както и по-добра производителност и функционалност.

Същевременно Intel обяви и процесорната фамилия Xeon E3-1200 - базов модел сървърни процесори, проектирани за изискванията на приложенията за малкия бизнес, вариращи от инструменти за съвместна работа до приложения за съхранение на данни и бекъп. С до 30% по-висока производителност от тази на предишното поколение, процесорите от фамилията Xeon E3-1200 са по-бързи и осигуряват по-висока надеждност от настолен компютър при работа с подобни приложения.

Поддръжката на ECC (Error Correcting Code) памет гарантира надеждност на системата чрез предотвратяване на засечки, които причиняват пробив в информацията и забавяне. Налични са също технологиите за сигурност AES-NI и TXT.

Цените на процесорите от фамилиите Xeon E7-8800/4800/2800 са в диапазона от $774 до $4616 за количества от 1000 бройки. Цените на Xeon E3-1200 варират от $189 до $612. Производители на системи от цял свят се очаква да обявят повече от 35 платформи, базирани на процесори от фамилията Xeon E7. Многобройни доставчици на корпоративен софтуер също поддържат платформи, базирани на процесори от фамилията Xeon E7.

източник: TechNews.bg

Графенови чипове се охлаждат сами

Откритието може да реши основен проблем в индустрията

Учени от университета на щата Илинойс откриха ново свойство на транзисторите, използващи графен. Оказва се, че в тях се проявява термоелектрически ефект, който води до понижаване на температурата на устройствата. Това ще реши основен проблем на полупроводниковата индустрия, а именно - охлаждането на чиповете.

Графенът се състои от въглеродни нишки с дебелина един атом. Чиповете на негова основа могат да работят по-бързо и с по-ниски разходи на енергия, в сравнение със силициевите чипове.

Изследователите са установили, че в участъците, където графеновият транзистор се съединява с метални контакти, протича термоелектрическо охлаждане, което е по-силно от ефекта на резистивно нагряване. В резултат на това явление, температурата на транзистора се понижава, вместо да расте, съобщава университетският сайт.

Откритието означава, че електрониката, използваща графен, може да не се нуждае от радиатори и вентилатори за охлаждане. Това прави графена изключително перспективен материал за микросхеми. Учените планират задълбочено да изучат температурните ефекти във въглеродните нанотръби и други наноматериали.

Плътността на разполагане на транзисторите в чиповете вече достига точката, при която ефективното отвеждане на топлината, получавана от резистивното нагряване, става невъзможно. Размерите и бързодействието на чиповете са ограничени именно от това колко топлина може да бъде отведена. Използването на радиатори, вентилатори и водни системи за охлаждане води до допълнителен разход на енергия.

източник: TechNews.bg

Нова частица се родила на "Теватрон"

Физиците, работещи на американския колайдер "Теватрон", съобщиха за откриването на все още необяснимо явление, което може да представлява раждане на нова неизвестна частица, съобщава сп. Nature.

Учените представят кратки данни на сайта на Националната ускорителна лаборатория "Енрико Ферми" (Фермилаб), която контролира работата на "Теватрон".

В ускорителния тунел на колайдера се сблъскват протони и антипротони, в резултат на което се раждат други частици, които на свой ред също се разпадат. Анализирайки крайните продукти от разпадите, учените могат да определят какви частици са се образували в колайдера първоначално.

Авторите на новото изследване анализирали данни, събрани на един от детекторите на "Теватрон" – CDF. Учените се интересували от образуването на W бозони – елементарни частици, които са носители на слабо взаимодействие (наред с електромагнитното, силното и гравитационното то влиза в четирите фундаментални физични взаимодействия). Всяко събитие от раждането на W бозони се съпровождало с образуването на два потока други частици.

Било открито, че при енергия на сблъсък 144 гигаелектронволта се наблюдава излишък от новообразувани мюони и електрони. Учените предполагат, че раждането на "излишните" частици може да се обясни с това, че в изходните сблъсъци са се появили нови, все още неизвестни на физиците частици, които се разпадат с образуването на  W бозони, разпадът на които дава допълнителните електрони и мюони.

Специалистите смятат, че новата частица (ако наблюдаваният ефект действително е обусловен от нейното раждане) не е бозонът Хигс (частицата, която според съществуващата хипотеза, обясняваща устройството на околния свят, отговаря за наличието на маса в другите частици). На енергията на сблъсък, при която се осъществявал експериментът, разпадът на бозона Хигс трябва да дава други вериги от частици.

"Теватрон" е следващият по големина ускорител на елементарни частици след Големия адронен колайдер. Експериментите на него бяха преустановени, след като мълния го извади от строя. През октомври 2011 г. той ще бъде закрит, независимо че има много перспективни за откриването на бозона Хигс данни, съобщава Lenta.ru.

източник: Dnes.bg